Поенти од излагањето на премиерот и претседател на СДСМ, Димитар Ковачевски, на синоќешната трибина „Повеќе за сите“:

 • Со 9-тиот пакет антикризни мерки, 662 милиони евра ќе завршат кај студентите, средношколците, основците, пензионерите, ранливите категории на граѓани, компаниите…;
 • Преку разни форми на субвенции, за 3 години, кај граѓаните се вратени над 2 милијарди евра;
 • Од 2016 година до денес, просечната плата е зголемена од 360 на 615 евра;
 • Во време на ДПМНЕ минималната плата изнесуваше 9.000, а сега 20.175 денари;
 • Континуирано и неселективно, продолжуваат инвестициите на Владата во локалните самоуправи – обезбедени 32,5 милиони евра за финансирање на 66 проекти во 44 општини;
 • За исплата на субвенциите за тутун ќе бидат потрошени 26 милиони евра, исто колку и лани, без разлика што годинешната реколта “тежи“ речиси двапати помалку од ланската;
 • Струјата нема да поскапи;
 • Во Прилеп ќе се гради нова социјална зграда со 63 станови, во вредност од 2 милиони евра;
 • СДСМ и Коалицијата ќе победат и на претседателските и на парламентарните избори;
 • Членството во ЕУ значи повисоки плати и пензии за 70% од сегашните;
 • До 2030 година, Република Северна Македонија ќе биде членка на ЕУ.