Почитувани сограѓани,

Денеска, славејќи го 2.Август 1903, почетокот на Илинденското востание, еден од најсветлите датуми во нашата историја, се сеќаваме на големото дело и саможртвата на илинденците, револуционерите, борците, на нивниот стремеж за сопствена држава. Во исто време, се сеќаваме и на 2.Август 1944 и на Првото заседание на АСНОМ, кога беа верификувани придобивките од антифашистичката борба и кога беа поставени темелите на македонската држава.

2.Август, Илинден, е денот кој треба да не’ обединува, денот кој треба да не’ потсетува на знајните и незнајни херои, кои со својата саможртва се вградиле во темелите на денешната држава. Да не’ потсетува дека она што некогаш било стремеж за слобода и сопствена држава, денеска е стремеж за градење подобар живот за нашите граѓани, борба за повеќе работни места и нови инвестиции.

Само обединети околу идејата за влез во заедницата на европските народи, во ЕУ и НАТО, ќе се избориме за подобар и посреќен живот на сегашните и идните генерации. Борбата за просперитет на нашите сограѓани и нашата татковина, никогаш не запира. Само со верба во себе и со градење меѓусебна љубов и разбирање, ќе изградиме современа и економски стабилна држава во која ќе живеат среќни граѓани.

Честит празник!

За многу години Илинден!