ОО СДСМ Прилеп ја продолжува успешната соработка со шведските социјадемократи

sdsm prilep gosti od svedska 05Почитувани,
Општинската Организација на СДСМ од Прилеп успешно ја продолжува соработката со сестринската социјалдемократска партија СДП ОСТЕРШУНД од Шведска, во рамки на проектот „ПРОС“, кој е започнат во 2009 година заедно со шведските партнери и под покровителство на институтот Олоф Палме. 
Во таа насока, овие денови во работна посета на ОО на СДСМ Прилеп престојуваат г-ѓа Лена Беклејн – пратеник во Собранието на регионот Јампланд во Шведска и координатор на проектот, како и г-дин Стефан Факс – политички секретар на партијата за истиот регион. 
Според предвидените активности на проектот, гостите веќе оддржаа работилници и обуки за лидери со членовите на Локалниот Клуб на млади и Форумот на жени при СДСМ Прилеп, имаа состанок со Извршниот Одбор а следуваат работни средби и со другите органи при Општинската Организација. Работилниците се спроведуваат по системот „работа во помали групи“, кој е официјален и докажан начин на учење во Шведска.
Целта на самиот проект е зацврстување на социјалдемократијата помеѓу младите и жените, размена на политички искуства, зајакнување на внатрешните капацитети и на партијата во општеството, како и привлекување на нови членови и поддржувачи. 
Заради успешната организација и позитивните ефекти, проектот ќе продолжи да се спроведува и во наредната 2015 година.

Со почит,
ОО СДСМ Прилеп